Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

R.I.P. Hugo Chavez

Μεγάλος ηγέτης που υπηρέτησε το λαό του. Έδωσε έναν αγώνα κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και στην αστική ελίτ που λυμαίνεται τον πλούτο της Βενεζουέλας και πάλεψε για να αποδώσει στους ανθρώπους του αυτά που τους αξίζουν: ζωή με αξιοπρέπεια, λαϊκή κυριαρχία στον παραγόμενο πλούτο και κοινωνική δικαιοσύνη. Έλεγε: "Σε όσους επιθυμούν το θάνατο μου, εύχομαι να ζήσουν για πολύ για να δουν πως η Μπολιβαριανή Επανάσταση θα πηγαίνει από μάχη σε μάχη και από νίκη σε νίκη".


Το παράδειγμα του αγώνα αυτού, που δεν είναι προσωπικός, αλλά αγώνας ενός ολόκληρου λαού, είναι για μας ένα ελπιδοφόρο φως, μέσα στο σκοτάδι της φτώχειας και της αδικίας, στο οποίο έχει βυθίσει τον κόσμο και τη χώρα μας η βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ήταν μια πραγματική επανάσταση αυτό που έγινε στη Βολιβία κι ο Τσάβες ένας αληθινός λαϊκός ηγέτης.

Ας τα βλέπουμε εμείς αυτά, σε μια στιγμή που "τρώμε" την κοροϊδία ενός συστήματος εφοπλιστάδων και βιομηχάνων, τραπεζών και πολιτικών-ανδρείκελων, αλλά και μέσων μαζικής προπαγάνδας. Παίδες, υπάρχει άλλος δρόμος και το παράδειγμα μας το έδωσαν λαοί που είχαν το θάρρος και την αξιοπρέπεια να τον ακολουθήσουν. 

Σ' ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που διαβάσαμε στον pitsirikos.net, ο γράφων εξιστορεί τα εξής: " Για τον Ούγκο Τσάβες έχουν γραφτεί πολλά και -μετά τον θάνατό του- θα γραφτούν ακόμα περισσότερα. Στο τέλος, όμως, τους ηγέτες των ανεξάρτητων χωρών τους κρίνει μόνο λαός της χώρας τους. Όχι οι σκλάβοι που ζουν σε άλλες χώρες. 


Έχω τσακωθεί για τον Ούγκο Τσάβες. Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, στην τότε δουλειά μου, γνώρισα δυο ζευγάρια από τη Βενεζουέλα, γύρω στα 60. Δεν ήταν φίλοι του Ούγκο Τσάβες· οι ψηφοφόροι του Τσάβες δεν είχαν χρήματα για υπερατλαντικά ταξίδια και κρουαζιέρα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Κατηγορούσαν τον Τσάβες με απίστευτες βρισιές. Τον μισούσαν. Ήταν ολοφάνερο πως ανήκαν στην μεγαλοαστική τάξη που είχε φρικάρει με την αναδιανομή της γης και τα κοινωνικά προγράμματα για τους φτωχούς. Τύχαινε να γνωρίζω καλά -και από πολλές πλευρές- την πρόσφατη ιστορία της Βενεζουέλας, οπότε τους έκανα με τα κρεμμυδάκια. Εκνευρίστηκαν τόσο πολύ που μου ζητούσαν να πάω να μείνω στη Βενεζουέλα. Αν ζουν, θα είναι ευτυχισμένοι σήμερα."


Βρήκαμε και το παρακάτω βίντεο, σχετικά με την πορεία και το έργο του Ούγκο Τσάβες.
(Δεν συμφωνούμε σε όλα τα σημεία με το βίντεο.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου