Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ψήφισμα για το σχέδιο "Αθηνά"


Η Παιδεία πάντοτε αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό της ανθρώπινης εξέλιξης, τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, όσο και ως εχέγγυο μιας δίκαιης και προοδευτικής κοινωνίας. Στην Ελλάδα του 2012 όμως, τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας δεν άφησαν ανεπηρέαστο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την δωρεάν παρεχόμενη παιδεία. Μετά από την εδραίωση των Συμβουλίων Διοίκησης με τον πλέον αντιδημοκρατικό και απονομιμοποιημένο τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, φαίνεται ότι το Υπ. Παιδείας ετοιμάζει νέα πλήγματα με στόχο την περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Μέσα σε μια νύχτα, και μέσω μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η μνημονική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατάφερε να εξισώσει τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά των δημοσίων ιδρυμάτων με αυτά των αμφιλεγόμενων ιδιωτικών κολεγίων της Ελλάδας. Είναι μια πράξη που αντίκειται με τον πιο καταφανή τρόπο στο άρθρο 16 του Συντάγματος για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, ένα κεκτημένο για το οποίο η ελληνική κοινωνία έχει δώσει αγώνες. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να μεγαλώσει κι άλλο το κομμάτι της πίτας που παίρνουν τα Κολέγια, την ίδια ώρα με που με την πρωτοφανή υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι πλέον ένα βήμα από την οριστική διάλυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, με ένα Πανεπιστήμιο που λειτουργεί μόνο για τα «προσχήματα». Το κίνητρο βέβαια, προφανές: Αύξηση των κερδών των ιδιοκτητών των κολεγίων, μια ημι-κατάρτιση και όχι πραγματική μόρφωση, υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών και της αξίας των πτυχίων μας. Άλλωστε τι σόι κτηνίατρος θα βγεις όταν ακόμη και στο τελευταίο έτος τα βλέπεις όλα σε θεωρητικές παρουσιάσεις;

Τέλος, η φοιτητική κοινότητα βρίσκεται ενώπιον του περιβόητου σχεδίου «Αθηνά», το οποίο αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και Σχολών. Μια κίνηση η οποία έρχεται να προστεθεί στις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων και εντεταλμένων διδασκαλίας (κατηγ. 407), στην συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, στην συνολικότερη προσπάθεια απαξίωσης της παιδείας μας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Είναι απορίας άξιο πώς οι ίδιοι που εξειδίκευαν και «έσπαγαν» γνωστικά αντικείμενα, ιδρύοντας Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλη την Ελληνική επικράτεια –για να εξυπηρετούν την εκλογική τους πελατεία φυσικά- και που ενίσχυαν τις πελατειακές σχέσεις μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο, στοχεύουν στο κλείσιμο σχολών με δικαιολογία την «αντιπαραγωγικότητά» τους. Όταν έστηναν πανεπιστήμια και ΤΕΙ σαν μαγαζάκια σε κάθε πόλη, προφανώς είχαν άλλα στο μυαλό τους και τώρα ετοιμάζονται να στοιβάξουν όλον αυτό τον κόσμο στα ήδη γεμάτα ιδρύματα των μεγάλων πόλεων. Επιτέλους σοβαρευτείτε…

Ως Κίνηση Φοιτητών Κτηνιατρικής, είμαστε κάθετα απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, καταδικάζουμε το σχέδιο "Αθηνά", διότι όλες αυτές οι κινήσεις έχουν ως μόνο στόχο να πλήξουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Προσπαθούν με λογικές κοπτοραπτικής και μέσα σε μια νύχτα, να διορθώσουν λάθη δεκαετιών.

Σε μια εποχή που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το μέλλον που σχεδιάζουν για την Ελλάδα, δε μας χωράει, δηλώνουμε απερίφραστα ότι εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο που ανήκει στον Ελληνικό λαό, για ένα Πανεπιστήμιο που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους και θα αποτελεί πυλώνα στήριξης της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου