Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Περί κινητών ο λόγος…

Τώρα που τελείωσε για τους περισσότερους από εμάς η εξεταστική περίοδος και βρέθηκε πρόσφορο έδαφος για συνέλευση της Κίνησής μας, κρίνουμε σκόπιμο να καταθέσουμε την άποψή μας πάνω σε ένα ζήτημα που συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες. Αυτό της καταγγελίας από φοιτήτρια της Σχολής μας, η οποία συμμετέχει και στην Κίνησή μας, σχετικά με το φαινόμενο της διαδεδομένης χρήσης κινητών τηλεφώνων από φοιτητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στις κλινικές.

Κατ’ αρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ρητά προς όλους, ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία της φοιτήτριας αποκλειστικά και δεν έχει καμία σχέση με τη δράση της Κίνησης Φοιτητών Κτηνιατρικής. Ως συμμετέχοντες στην Κίνηση, θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, όχι στο καθ’ αυτό ζήτημα, αλλά στον τρόπο με τον οποίον τέθηκε. Και αυτό για δύο λόγους. Αφενός και κυρίαρχα, διότι είμαστε μια νέα φοιτητική παράταξη, και απευθυνόμαστε στους συμφοιτητές μας, αυτούς και μόνο εκπροσωπούμε και το δίκαιό τους είναι ο αγώνας μας. Αφετέρου, διότι ο τρόπος με τον οποίον έδρασε η συγκεκριμένη φοιτήτρια που συμμετέχει στην ανοιχτή Κίνησή μας, δεν είναι αντιπροσωπευτικός του τρόπου με τον οποίο θέλουμε να δρούμε και να αγωνιζόμαστε ως Κίνηση. Εμείς είμαστε εδώ για να συζητάμε ως φοιτητές τα διάφορα προβλήματα της Σχολής, του Πανεπιστημίου, αλλά και της κοινωνίας σε ευρύτερο επίπεδο. Να ακούμε όλες τις απόψεις και να προσπαθούμε να προτείνουμε λύσεις, στο βαθμό που μπορούμε. Κι ακόμη περισσότερο, είμαστε εδώ για να δίνουμε μέσα από τις δημοκρατικές μας διαδικασίες φωνή, αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό στη φοιτητική κοινότητα, στην οποία ανήκουμε. Στόχος μας είναι να τροφοδοτούμε τη σκέψη και να αφυπνίζουμε τη συνείδηση. Αυτή πιστεύουμε πως είναι και η ουσία και το ζητούμενο για την ύπαρξη ανοιχτών κινήσεων σαν τη δική μας, σήμερα. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη ενέργεια, ούτε έγινε στο πλαίσιο δράσης της Κίνησής μας, ούτε και μας εκφράζει, καθώς θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να λυθεί το συγκεκριμένο χρόνιο πρόβλημα.

Ωστόσο, οφείλουμε να σχολιάσουμε και το καθαυτό θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων στη διάρκεια των εξετάσεων για να αναδείξουμε και ένα ζήτημα ουσίας, το οποίο μάλιστα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου προβλήματος. Από τη μια το να περνάς μαθήματα χωρίς ουσιαστικά να αποκτάς κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις πάνω στην επιστήμη που σπουδάζουμε εντείνει το χιλιοειπωμένο και γνωστό πρόβλημα της ημι-κατάρτισης, εξ’ αιτίας του οποίου θα βγούμε αύριο-μεθαύριο με μειωμένες ικανότητες ως κτηνίατροι και άρα με μειωμένη δυναμική στη διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Κι από την άλλη, είναι άδικο και αντισυναδελφικό προς τους φοιτητές που πραγματικά προσπαθούν (και ναι, αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία ευτυχώς), να εφαρμόζονται τέτοιου είδους τακτικές από συναδέλφους. Αν θέλουμε ένα υγιές δημόσιο Πανεπιστήμιο, εκτός από τις αλλαγές που αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε, πρέπει να έχουμε το θάρρος να κάνουμε τομές και στον δικό μας τρόπο σκέψης, ως φοιτητική κοινότητα. Δεν μπορεί να διαιωνίζουμε την αδικία, με όποιον τρόπο κι αν εμφανίζεται αυτή, είτε από τους καθηγητές προς τους φοιτητές, πόσο μάλλον από ορισμένους φοιτητές προς τους συναδέλφους τους.


Κίνηση Φοιτητών Κτηνιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου