Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ


ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 8/10/2012


Ζούμε τις κρισιμότερες στιγμές στη μεταπολιτευτική ιστορίας της Ελλάδας. Η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκληρή οικονομική, πολιτική, αλλά και αξιακή κρίση, στην οποία την οδήγησαν λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με μια επίθεση που δέχεται η χώρα από κερδοσκοπικούς κύκλους συμφερόντων. Όλοι μας λίγο ή πολύ βιώνουμε πλέον δύσκολες καταστάσεις, λόγω του γεγονότος ότι οι γονείς μας υφίστανται μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κι επιδόματα στήριξης, άλλοι συμφοιτητές μας που ενδεχομένως να εργάζονται έρχονται οι ίδιοι αντιμέτωποι με τη δύσκολη εργασιακή πραγματικότητα και δεν είναι λίγες, πλέον, οι περιπτώσεις νέων που ενώ πέτυχαν την εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.


Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, έχει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης –σε βαθμό που αδυνατεί να λειτουργήσει- αλλά και μια νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία κινείται σε ρηχά νερά και δεν είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντίθετα τα επιδεινώνει.


Πρώτα απ’ όλα, το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια παιδεία και το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι όντως απαραίτητο να γίνουν ριζικές τομές και αλλαγές για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, τα χρόνια αυτά προβλήματα, δεν λύνονται με έναν νόμο ο οποίος έχει στη βάση του τις περικοπές, την περιστολή του δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και την εισαγωγή στείρων φραγμών στις σπουδές και στην εξέλιξη των φοιτητών. Με απλά λόγια, για να αλλάξει η τριτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνει πιο αποτελεσματική σε παροχή ποιότητας σπουδών, θα πρέπει να εστιάσουμε στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή στα αναποτελεσματικά Προγράμματα Σπουδών – με τη Σχολή μας να αποτελεί περίτρανη απόδειξη-, στα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα και στις οικονομικές αυθαιρεσίες. Το ζήτημα λοιπόν, που θα πρέπει να τεθεί, είναι αφενός να βελτιωθούν τα Προγράμματα Σπουδών, με τη συμβολή καθηγητών και φοιτητών, αλλά και η ευρύτερη υποστήριξη του φοιτητή από τη Σχολή του, ώστε το ίδιο το Πανεπιστήμιο να βοηθήσει στο να έχουμε ποιοτικότερες σπουδές και να αποφοιτούμε έγκαιρα και, αφετέρου, να δοθούν επιτέλους χρήματα ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όσο δεν τολμούμε να εμβαθύνουμε, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο και θα μεγαλώνει.


Μάλιστα, ο ίδιος αυτός νόμος, δεν επιτρέπει πλέον να δίνονται ούτε τα προαπαιτούμενα σε όλες τις εξεταστικές, ενώ αναγκάζει τους επί πτυχίω φοιτητές να δίνουν τα μαθήματα στο εξάμηνό τους. Αν δηλαδή κάποιος χρωστάει 1 μόνο μάθημα τον Οκτώβρη και αυτό είναι του εαρινού εξαμήνου, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να πάρει πτυχίο! Επιπλέον, εισάγει το ν+2, χωρίς ωστόσο να εξετάζει πώς θα βοηθήσει το φοιτητή να τελειώσει εγκαίρως, ενώ πλέον, μας φέρνει μπροστά στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, που αποτελεί ίσως τη χαριστική βολή για τις σπουδές πολλών από εμάς. Δηλαδή, μια ακριβή τριτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο για τους προνομιούχους.


Και σαν «κερασάκι στην τούρτα», στη Σχολή μας έχουμε ένα παραπάνω θέμα, τα προαπαιτούμενα, τα οποία φέτος η Συνέλευση Τμήματος αποφάσισε να μην παγώσουν, με αποτέλεσμα πολλοί συμφοιτητές μας να μην μπορούν να φοιτήσουν στο επόμενο έτος. Σαφώς, οι απόψεις για τη χρησιμότητα των προαπαιτουμένων στις σπουδές μας, διίστανται. Στις μέχρι στιγμής συζητήσεις της επιτροπής για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, έχει τεθεί στο τραπέζι η κατάργησή τους. Αφενός, αυτό που εμείς προτείνουμε είναι να μπει ολόκληρος ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής σε διαδικασία διαλόγου, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να διαμορφώσουμε άποψη και να διεκδικήσουμε συλλογικά ένα ποιοτικότερο Πρόγραμμα Σπουδών. Δεν μπορεί να μας αφήνουν εκτός διαλόγου για κάτι που μας αφορά άμεσα! Και αφετέρου, να ζητήσουμε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να μπει εκ νέου σε Συνέλευση Τμήματος, το θέμα του παγώματος των προαπαιτουμένων για φέτος.


Τέλος, εδώ και κάποιες εβδομάδες το Πανεπιστήμιο και η Σχολή μας έχουν παραλύσει λόγω της απόλυσης των εργολαβικών υπαλλήλων που εργάζονταν στο ΑΠΘ. Συγκεκριμένα στη Σχολή μας εργολαβικοί απασχολούνταν στην καθαριότητα, στη γραμματεία, ως οδηγοί λεωφορείων προς τις κλινικές και ως ζωοκόμοι στις κλινικές. Με άλλα λόγια, αυτοί οι άνθρωποι (800 σε όλο το ΑΠΘ!) μένουν χωρίς δουλειά, ενώ και η Σχολή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτές τις συνθήκες. Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους από το ΑΠΘ, χωρίς τη μεσολάβηση εργολάβου, κάτι που θα εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ για το Πανεπιστήμιο και κυρίως, θα διασφαλίσει τη λειτουργία του.  


Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και να συμβάλλουμε ο καθένας στο βαθμό που μπορεί για να λύσουμε τα συλλογικά προβλήματα που μας απασχολούν. Διεκδικούμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο χωρίς λειτουργικά προβλήματα που θα παρέχει ποιοτική γνώση.

Γι’ αυτούς τους λόγους ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:



Να κατατεθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής για να μπει σε Συνέλευση Τμήματος το θέμα του παγώματος των προαπαιτουμένων για φέτος.
Να μην καταργηθούν τα δωρεάν συγγράμματα. Δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές!
Λειτουργικά Προγράμματα Σπουδών, ποιοτική, δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Όλα τα μαθήματα να δίνονται σε όλες τις εξεταστικές.
Συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής ενεργά και μαζικά σε κινητοποιήσεις για να αναδείξουμε το πρόβλημα του δημόσιου Πανεπιστημίου στην κοινωνία. Να δώσουμε όλοι μαζί τον Αγώνα για την Ελπίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου